Wosk wytwarzany jest przez pszczoły i jest produktem metabolizmu substancji odżywczych. Kolor wosku zależy od zawartej w nim domieszki żywicy propolisowej, w której skład wchodzi żółty barwnik - chryzyna, a także od sposobu otrzymania. Wosk pszczeli zawiera: 80% mirycyny (estru kwasu palmitynowego i alkoholu mirycylowego), 19% ceryny (mieszaniny kwasu mielicynowego i cerotynowego), a także wyższe alkohole, barwniki i inne -ogółem ponad 300 związków chemicznych. W wosku pszczelim wykryto znaczną ilość witaminy A i karotenoidów, odgrywających ważną rolę w procesie wzrostu, rozwoju i różnicowania się tkanek nabłonkowych. Substancje te nadają woskowi właściwości zmiękczające i przeciwzapalne, sprzyjają leczeniu ran, a także chronią skórę przed wysychaniem i szkodliwymi oddziaływaniami środowiska zewnętrznego. Skóra staje się miękka, sprężysta i elastyczna. Wosk jest szeroko stosowany w kosmetologii jako składnik kremów odżywczych, oczyszczających, wybielających oraz maseczek do twarzy, ponieważ jego skład jest zbliżony do szeregu komponentów lipidowych skóry, co sprzyja tworzeniu się woskopodobnej warstwy na powierzchni skóry, która zapobiega utracie wody przez skórę.
Wśród BAD Firmy „Vision International People Group" żółty wosk pszczeli wchodzi w skład biologicznie aktywnego dodatku do żywności „Beauty".
|